Quantcast
Channel: Vimedbarn – Topplistor för influencers
Viewing all 1044 articles
Browse latest View live

Graviditetsillamående: ”Jag spydde 20 gånger per dag”

$
0
0

Emma är gravid i vecka 24, beräknat datum för förlossning är den 7:e juni. Emmas graviditet har präglats av illamående ända sedan gravidvecka 6. Här berättar hon om gravidillamåendet.

När började du må illa?
Jag började må kraftigt illa i vecka 6/7. Först gick det helt okej åt lergigan comp som jag fått utskrivet på dagarna och spydde kanske 3 ggr vilket gjorde att jag fortfarande klarade av att jobba men på två dagar vände det och jag började spy av att bara ta en klunk vatten.

Hur gjorde du då för att det skulle gå över?
Först började jag försöka med alla hemma knep man läst om, som citronvatten, en smörgås vi sängen osv. Men det hjälpte inte spydde upp allt jag stoppa i munnen och även galla kom upp hur som helst. Ingenting hjälpte faktiskt i början, tillslut började jag dricka iskall läsk för att det var helt okej att spy upp.

Hur yttrar sig illamåendet?
Illamåendet låg i konstant fram till vecka 17, jag låg och dregla hela tiden och hade alltid en mopp hink till hands eller en påse. Det var fruktansvärt för ingen förstod och hur jobbigt det var. Jag kunde knappt andas i mitt egna hem för bara lukten hemma fick mig att spy. Nu i vecka 24 så ligger det mest i på kvällar, nätter och mornar. Men nu är det inte alls lika jobbigt som tidigare.

Hur ofta kräks du?
I dagsläget kräks jag kanske 3 ggr på natt och någon gång på morgonen. Vissa nätter kräks jag inte alls utan ligger mest med ett illamående. Under de värsta veckorna spydde jag ca 20 ggr per dag. Det kändes som om att det aldrig tog slut, spydde så mycket att jag förstörde min mage och började krampa varje gång jag spydde.

Vad har du kunnat äta?
Nu kan jag äta det mesta, försöker undvika jättestark mat, det som jag är beroende utav är salta saker, som djungelvrål och surt som Brämhults lemonad.

Heltidssjukskrivning och inlagd för dropp

Blev du sjukskriven?
Ja, först blev jag sjukskriven två veckor eftersom att illamåendet går över för de flesta och läkarna tog det väl mest som ett vanligt morgon illamående. Men under de två veckorna blev jag inlagd första gången för dropp. Efter det blev jag sjukskriven först en månad. Blev sjukskriven första gången i början av oktober, blev då heltids sjukskriven och det är jag än idag. Det var ganska svårt att bli det måste jag säga, först kändes som om att jag inte blev förstådd. Att de tog det som att jag mådde illa som alla andra men bara klagade mer. En gång satt jag framför en läkare och verkligen spydde och hon frågade om jag inte skulle klara av att jobba om jag åkte taxi till jobbet? Det var faktiskt jätte jobbigt att ingen förstod hur allvarligt det var förrän jag blev inlagd för uttorkning. Min man började även följa med till läkarna för att kunna förklara själv hur jag spydde konstant och inte ens orkade stå upp.

Chefen slutade svara på Emmas sms efter sjukskrivningen

Vilket bemötande har du fått på ditt jobb?
Jag hade precis fått anställning som försäkringsförmedlare. Efter bara två veckor fick jag reda på att jag var gravid och började spy, så jag kunde ju inte ringa in och sjukanmäla mig för kräksjukan varje dag. Så jag berättade för min chef och fick ett väldigt bra bemötande först. Det var ju inga problem eftersom att jag ändå tog mig till jobbet och skötte det bra. Men sen gick det ju inte bara, trots att jag tog mediciner. Efter att jag berätta att jag blev heltidssjukskriven så tyckte han att det var jätte konstigt, läkarna måste ju kunna göra något? Jag berätta då att jag fått gravidarum hyperemesis (allvarligt graviditetsillamående) och att jag tog alla mediciner som gick men att inget hjälpte. Han sa då att han skulle höra av sig vilket han aldrig gjorde. Började ringa och sms:a utan svar och har än idag inte hört något.

Hur har perioderna då du inte har spytt lika intensivt varit?
Efter vecka 19 så började det försvinna under vissa tillfällen, idag mår jag mest illa när jag ätit eller är hungrig. Inte alls som förut då jag bara låg och dregla. Sen har jag alltid bättre och sämre dagar men det är jag glad för, förut var det bara dåliga dagar.

Emmas man tog ledigt i två veckor för att stötta och hjälpa till

Hur har din man haft det under er graviditet?
Han har haft det jätte jobbigt. Han förväntade sig inte alls att det skulle bli så tufft. Han som själv spyr utav spya har nog aldrig fått torka upp så mycket spya i hela sitt liv. Det värsta har nog varit när jag väckt han på nätterna och bett honom att mörda mig för att jag inte står ut, eller när jag ångrat att jag blivit gravid. Det han har tyckt varit värst var när han kom hem en kväll och jag låg halvt medvetslös på badrumsgolvet i mina egna spyor, han vill inte ens prata om den natten än idag. Om jag frågar honom i dagsläget om han vill ha fler barn så svarar han nej, just för att han inte vill se mig må så dåligt. Från en fru som är otroligt glad och kärleksfull till någon som knappt orkar prata är kanske inte det man förväntar sig.

Har det funnits något han har kunnat göra?
Han har inte kunnat hjälpa mig med illamåendet men det att han har följt på läkarbesök och när jag varit inlagd för att kunna berätta själv hur allt är har hjälpt jätte mycket. Han tog två veckors ledighet för att kunna vara hemma vilket underlättade jätte mycket. Att känna att någon finns tillhands när man mår så är verkligen en trygghet. Alltifrån att byta vatten i spyhinken eller hjälpa en att tvätta håret.

Vilket stöd har du fått från MVC under tiden som du har mått illa?
Min barnmorska har hjälpt mig otroligt mycket redan ifrån start. Hon ser alltid till att boka in läkartider i förtid och hon fick mig att bli inlagd för att få mer hjälp och är ett otroligt bra stöd. Hon är en utav de som verkligen förstår en.

Hur har din medicinering sett ut?
Ja lergigan comp, vanlig lergigan, primperan, citodon och sen tre andra (en emot gallan/magsmärtor, en emot illamåendet och sen en som hämmade vätskandet i munnen), fick även vissa mediciner på sjukhus som en maxdos utav B-vitamin mm. När jag mådde som värst fungerade faktiskt ingen. När man spyr så mycket är det inte så lätt att behålla tabletter om man inte får dem i suppar men primperanen gjorde mig så dåsig så att jag i alla fall fick sova. I dagsläget är det primperanen och lergigan som jag använder.

Hur har det känts för dig genom din graviditet med gravidillamåendet?
Jag tyckte det var fruktansvärt. Jag ångrade mig och ville verkligen dö, hur hemskt det än låter. Men jag tänkte för varje dag att jag var ett steg närmare och jag skulle faktiskt få ett mirakel. Eftersom att jag och min man skulle göra IVF men att jag blev gravid precis innan vi skulle göra det så kändes det verkligen som ett mirakel. Jag förstod inte ibland hur jag stod ut och tänkte ofta på hur lillen mådde i magen efter allt. Kunde ligga hemma och verkligen gråta för mig själv. Jag tycker synd om alla som får uppleva detta. Det går inte att beskriva hur det känns och man känner sig så ensam.

Du mår fortfarande illa, hur känns det?
Ja jag mår fortfarande illa men det är mycket bättre. Idag går jag äntligen upp i vikt och kan äta utan att det flyger upp. Vid middagarna när jag mår som bäst vräker jag verkligen i mig allt som finns.

Hur ser du på din förlossning?
Jag längtar verkligen efter till förlossningen, just för att allt är över då. Ja jag är faktiskt rädd för att allt ska komma tillbaka. Då min mamma haft hypermesis igenom alla sina graviditeter och hon mådde exakt som mig och för henne kom allt tillbaka de sista två månaderna så att hon har fått blivit igångsatt tidigare för att kroppen varit så utmärglad, men direkt efter bebisen vart ute har hon aldrig mått bättre. Så det är jag faktiskt rädd för, men det kanske ger mig en extra push till att försöka göra förlossningen så snabb som möjligt haha.

Har ni några namnförslag till bebis?
Ja det är faktiskt redan bestämt. Hon ska få heta Alicia Marie Louise. Alicia är ett namn som min man faktiskt kom fram till, Marie är efter hans mamma och Louise är ett mellan namn som alla tjejer i min släkt generationer tillbaka heter.

Vad längtar du mest efter just nu i ditt liv?
Just nu längtar jag faktiskt mest till förlossningen. Att få se min man hålla i sin dotter och att känna att allt har varit värt det.

Vad är det första du kommer äta när du inte längre känner av illamåendet?
Stark thai mat, längtar redan efter det, och att kunna ta en kopp morgon kaffe.

Vill du följa Emmas resa fram till förlossningen? Här är bloggen: emmalindsjo.vimedbarn.se

TYCK TILL/BERÄTTA
Har du också gått igenom graviditetsillamående? Berätta om hur det var för dig nedan.


Downs syndrom – se den härliga filmen till blivande mammor här

$
0
0

15 personer med Downs syndrom talar till blivande mammor som väntar barn med Downs Syndrom i ett filmklipp. Se det här!

Om Downs syndrom
Downs syndrom är den vanligaste typen av kromosomförändring. Istället för 46 kromosomer har fostrets celler 47. Ett barn med Downs syndrom blir intellektuellt funktionshindrat och kan även få svåra missbildningar. Men många barn som föds med Downs syndrom klarar sig mycket bra i livet, jobbar och flyttar till eget boende, se filmklippet nedan.

Statistik - Antalet födda barn med Downs syndrom i Sverige är relativt stabilt, det rör sig om ett barn per 700-800 födda.

Har du ett barn med Downs syndrom och vill dela med dig av ert liv till andra? Maila stina@vimedbarn.se och berätta!

Click here to view the embedded video.

Fredagen den 21 mars firas Internationella Downs syndromdagen

Över hela världen ordnas aktiviteter för att sprida medvetenhet och kunskap om hur det är att leva med Downs syndrom.

- Det är viktigt att människor med Downs syndrom blir synliggjorda och får komma till tals, och att det ibland förlegade synsättet förändras, säger Svenska Downföreningens ordförande Bernt Ljungquist.

2014 är det nionde året som World Down Syndrome Day firas den 21 mars. Datum är valt med omsorg. Den 21:a dagen i den tredje månaden symboliserar den trippel av kromosom med nummer 21 som personer med Downs syndrom bär.

Läs mer om World Down Syndrome Day här på FN:s hemsida.
Besök även Svenska Downföreningens hemsida för mer läsning.

Källa Downs syndrom: 1177 Vårdguiden
Källa statistik: Socialstyrelsen

Naturliga mjölkfetter i nya recepten

$
0
0

Grädden gör nu entré i Sempers välling och gröt, samtidigt som den kontroversiella råvaran palmolja tas bort. Bakom förändringen ligger år av forskning och tester.

TIOTUSENTALS BARN äter Sempers välling och gröt varje dag. Förändringar av receptet görs därför inte lättvindigt – tvärtom ligger diger forskning och omfattande kontroller bakom förändringen.

– Vi jobbar hela tiden med att göra våra recept ännu bättre, och som en del i det förändrar vi nu fettsammansättningen i vår välling och gröt. Den nya ingrediensen är grädde som tillsammans med solrosolja och rapsolja har ett fettsyramönster som tillgodoser barnets behov av essentiella fettsyror. Med grädden har vår välling och gröt nu låg halt av mättat fett och hög halt av omättat fett, säger Sempers forsknings- och utvecklingsdirektör Catharina Tennefors.

BAKOM FÖRÄNDRINGEN finns två huvudskäl:

– Dels är grädde mer naturligt i barnmat än palmolja. Dels visar den senaste tidens forskning att grädde innehåller många ämnen, till exempel proteiner, fosfolipider och glykoproteiner, vilka kan ha en positiv påverkan på barnets kognitiva utveckling och som en bonus kan ge ett skydd mot infektioner, berättar Catharina.

Semper följer hela tiden den forskning och de studier som görs om barnmat. För att kunna värdera och analysera nya forskningsresultat har Semper ett eget vetenskapligt råd där de kan diskutera nya rön.

– Vi måste fungera som ett filter. Det är först när det finns en samsyn kring nya forskningsresultat eller när de har blivit en rekommendation som vi anpassar vår barnmat, säger Catharina.

ALLTING BÖRJAR med en kastrull på spisen, så går det till även när man gör välling och gröt i industriell skala. Fast den kastrull som används på Semper är aningen större än den hemma och runt den står inte en förälder med ett hungrigt barn på armen utan agronomer, ingenjörer, mikrobiologer, näringsfysiologer och laboratoriepersonal.

– Enkelt uttryckt så blandar vi mjölk, sädesslag och lite nyttigt
fett. Sedan testar och smakar vi, och testar
och smakar igen. Allt mäts och kontrolleras noggrant av mikrobiologer och laboratoriepersonal. Just denna förändring, att ersätta palmolja med grädde, har vi jobbat med i ungefär ett år.

En i mångas ögon positiv effekt av det nya receptet till gröt och välling är att palmoljan tas bort. Palmoljan har många goda egenskaper i mat, den är färglös och relativt smakfri och kan bidra med några av de fettsyror som små barn behöver.

Men problematiken med skövling av regnskog gör att många föräldrar inte vill köpa produkter med palmolja, även om den är hållbart odlad. Ytterligare en positiv förändring i och med gräddens intåg i välling och gröt är att emulgeringsmedlet kan tas bort ur produkterna.

– Och sist men inte minst blir vällingen lite rundare och godare i smaken. Jag tror att barnen kommer att tycka om den, säger Catharina Tennefors.

Vill du veta mer om Sempers alla nya smaker?

Besök Sempers hemsida här: Semperbarnmat.se

Om Catharina tennefors

Titel: Forsknings-, utvecklings- och kvalitetsdirektör på Semper.
Jobbat på Semper i: 22 år.
Utbildning: Näringsfysiolog, Fil lic i Medicinsk vetenskap.
Ålder: 57 år.
Familj: En dotter som är 16 år.
Favoritpuré: Jag tycker om nästan alla; broccolipuré, mangopuré… Och katrinplommonpurén tycker jag är jättegod.
Första matminne: Blåbär i alla former älskade jag redan som liten och gör det än idag. Jag köper massvis med blåbär så fort jag får en chans.

Text: Peter Hammarbäck
Artikeln är en annons från Semper
.

Här är vinnaren av en Macbook Air från Macoteket Online!

$
0
0

1000 bidrag kom in till tävlingen om en Macbook Air, värde 8 885 kr, från Macoteket Online. Myshowroom och Vimedbarn har gått igenom alla bidragen och utsett en lycklig vinnare.

Många har väntat länge på att få reda på vem som vunnit i tävlingen och det har varit ett stort jobb att gå igenom alla de bidrag som har kommit in. Vi säger stort grattis till Jonna i Degerhamn och tack till alla er som varit med och tävlat och skickat in så fina motiveringar! Bättre lycka nästa gång! Jonna, vi har kontaktat dig på mailen du angav när du tävlade!

Rätt svar på frågan är att Macoteket Onlines kundtjänsts telefonnummer är: 0771-101600

Vi har valt att inte publicera hela motiveringen som är personlig, men här kommer ett kortare utdrag. Vi önskar Jonna stort lycka till i livet och hoppas att hon får stor användning av sin nya Macbook Air och att bloggen inom kort startas på Myshowroom.se.

Utdrag: Jonnas motivering till varför just hon skulle vinna:
Mitt namn är Jonna och jag är 15 år gammal. 15 år gammal men med fler upplevelser än vad många 20 åringar har fått under deras livstid. För att dra denna storyn kort har jag bott hos mina farföräldrar i snart 6 år…
… Jag längtar som sjutton efter att bilda familj, jag vill ge mitt barn allt jag inte fick. Speciellt den där tryggheten som alla barn borde få känna. Det får dock vänta några år! Jag har länge funderat på att börja blogga om mitt liv och om min bakgrund. Trots alla dåliga saker som hänt så står jag här idag, med bra betyg i skolan och omringad av personer som får mig att må bra…
… Jag är endast 15 år gammal och har inte pengar till en MacBook, och det har inte mina farföräldrar heller. Jag skulle bli så otroligt glad om jag vann denna tävling! Det skulle bli som en knuff för att börja blogga men det skulle även göra vardagen lite roligare. Jag vill dela med mig av min historia och förhoppningsvis bli en förebild för många tjejer med en tuff bakgrund. En blogg om min bakgrund, jakten på en trygghet som varar, träning och lite tonårsdrama såklart! En sak som alltid får mig att le när jag sitter på bussen på väg hem från skolan varje vardag är att läsa Paula och Hugo Rosas bloggar, kärleken dom har till världens gulligaste unge Molly känner man genom mobilskärmen och det sprider en sån stor glädje i mitt hjärta. De bästa träningsbloggarna är Svettlukt och Fitspooration, de båda är en grym inspiration. Myshowroom och Vimedbarn verkar vara två bloggportaler som innehåller massor av roligheter och kärlek!

Stort grattis igen! // MSR & VMB

Håll utkik – Snart kommer det fler roliga tävlingar! Bland annat både SPA och Sommarhus…

Lärare fick rätt – OK att släpa ut elev från klassrummet

$
0
0

Nyligen fick lärare rätt i tingsrätten om att handgripligen avvisa elev från klassrummet genom att släpa ut honom baklänges. Var tycker du att gränsen går för hur en lärare får tillrättavisa en stökig elev i klassrummet?

När en stökig elev, 2008, inte lyssnade på lärarens tillrättavisningar tröttnade läraren och drog ut honom ur klassrummet. Tingsrätten i Höörs kommun ger läraren rätt då han ”höll sig inom sina befogenheter”.

Det finns olika versioner av händelsen men helt klart är att läraren fysiskt har dragit ut eleven ur klassrummet då han vägrat att självmant lämna. Elevens föräldrar anser att det var en kränkning, vilket även Skolinspektionen och Barn- och elevombudet gjorde. Kommunen krävdes på 15 000 kr vilket de vägrade att betala då de anser att läraren agerade helt rätt utifrån sin tillsynsplikt.

Enligt den senaste Pisaundersökningen är störande elever och disciplinära problem vanligare i Sverige än i flera andra länder av de så kallade OECD-länderna.

Eleven, som går i årskurs sex, i det här fallet störde andra elever genom att sitta och fila linjalen mot bänken när det var matteprov. Efter flera uppmaningar vägrade eleven lämna klassrummet varpå läraren bestämde sig för att lossa hans händer från bänken och släpa ut honom från klassrummet medan pojken låg på rygg. Pojken säger att han fick märken på handlederna, armarna, benen och ryggen.

Ingen kränkning – nödvändigt att använda våld

Tingsrätten menar att eleven gavs flera tillfällen att lämna klassrummet, då han inte gjorde detta hade läraren inget annat val än att få ut honom. Rätten ska också ha sagt att det var nödvändigt för läraren att använda våld för att återställa ordningen i klassrummet. Behandlingen av eleven ska därmed inte varit kränkande.

Enligt Björn Andreasson (M) som är ordförande i Höörs barn- och utbildningsnämnd är det en seger för alla lärare och elever som ska ha rätt till studiero och bra arbetsmiljö, det skriver Svt.se.

TYCK TILL!

Vad tycker du, ska lärarna ha rätt till fysiskt våld om en elev inte gör som den blir tillsagd? Vad tycker du om domen? Rätt eller fel?

Gravid utan att veta – Maija berättar i stor bloggintervju

$
0
0

Maija sökte för förstoppning på vårdcentralen men ryggontet och magontet berodde på att hon var gravid utan att veta om det och dessutom var hon redan öppen fyra centimeter. Inom loppet av några timmar förändrades Maijas och sambons liv totalt.

Vimedbarns bloggare Emelie har intervjuat Maija Cissi Wetterlind, 24 år, om hennes plötsliga och stora omställning från att ”bara” vara Maija och sambo till Andreas till att få reda på att hon var gravid och några timmar senare bli mamma.

Den 23:e december ringde Maija till vårdcentralen och beskrev sina smärtor i magen och ryggen, de trodde att Maija kunde vara förstoppad och bokade in en tid samma dag. Läkaren kände och klämde på magen och tog även ett urinprov som då inte visade något. Då Maija var spänd precis under brösten blev läkarna oroliga och skickade iväg henne till akuten.

Väl på akuten togs ett nytt urinprov och blodprov, Maija fick även en droppnål insatt i förberedande syfte i fall att hon skulle bli inlagd. När Maija sedan satt i väntrummet kom läkaren ut och sa att hon var gravid och skulle direkt till förlossningen.
- Jag var öppen fyra centimeter, berättar Maija i intervjun.

Gröt – Naturliga mjölkfetter i nya recepten

$
0
0

Grädden gör nu entré i Sempers välling och gröt, samtidigt som den kontroversiella råvaran palmolja tas bort.

8 månaders bebis dansar – se klippet!

$
0
0

Den idag åtta månaders gamla bebisen dansar och gick redan när han var sju månader gammal. Se klippet här och berätta för oss när ditt barn började gå och dansa.

För en månad sen fick TV4 Nyhetsmorgon besök av sju månader gamla Gabriel och hans mamma Jessela Veleso. Idag, en månad senare, dansar Gabriel.

- För två dagar sen började han visa att han började dansa och stampa med fötterna, säger mamma Jessela till TV4.

Vanligast att börja gå mellan 10-14 månader

Vanligen börjar barn gå när de är mellan 10 och 14 månader gamla. Tidigt anses vara mellan 8 och 9 månader och senare efter 14 månader.

TYCK TILL!
När började ditt barn gå och dansa? Berätta i kommentarsfältet nedan!

Här dansar Gabriel 8 månader gammal

Click here to view the embedded video.


Vart femte barn mår psykiskt dåligt

$
0
0

Vart femte barn mår psykiskt dåligt och hjälpen är både krånglig och långt borta när den väl behövs. Nu vill Barnombudsmannen ändra på det.

Nu rapporteras att vart femte barn mår psykiskt dåligt. Föräldrar och barn som söker hjälp upplever att det är krångligt att söka hjälp och att det tar lång tid innan de får hjälpen. Det vill Barnombudsmannen ändra på och har därför lagt fram ett förslag i sin årsrapport där varje landsting ska införa en barnlots för att man lättare ska kunna få hjälp och stöd vart man ska vända sig. Årsrapporten har överlämnats till barn- och äldreminister Maria Larsson.

Vimedbarn frågar dig!

Varför mår barn sämre idag? Kan det vara så att föräldrar är mer upptagna idag och inte tar sig tid att se till barnens hälsa innan det är försent?

Kan det vara så att barn har alldeles för höga krav och förväntningar på sig när det kommer till fritidsaktiviteter och skolan?

Kan barns psykiska mående ha att göra med hur föräldrarna mår i dagens stressade samhälle där många jobbar övertid mer och mer? Skriv en rad nedan, varför tror du att vart femte barn mår psykiskt dåligt?

Har du erfarenheter kring ovan? Skriv och berätta till stina@vimedbarn.se.

Listeria i prover från charkföretag

$
0
0

Gravid uppmärksammas fortfarande kring råden som gäller för att undvika att smittas av listeria då fem prover från ett företag visat sig innehålla samma typ av listeria som har orsakat ett utbrott under hösten och vintern.

I Livsmedelsverkets utredning av charkföretag har fem prover från ett företag visat sig innehålla samma typ av listeria som har orsakat ett utbrott under hösten och vintern. Trots fynden är smittkällan inte helt säker. Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten påminner åter igen om de rekommendationer som finns för att undvika listeria.

– Äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida bör även i fortsättningen vara försiktiga med alla livsmedel som kan innehålla listeria, som skivade charkprodukter och vakuumförpackad rökt och gravad lax nära utgångsdatum samt mögel- och kittostar, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad.

Läs mer om listeria på länkarna nedan!

Här är årets mest magiska och humoristiska festival

$
0
0

Uppsala Magic and Comedy – festival med humor och magi! Vimedbarn har tagit reda på höjdpunkterna och allt annat roligt du inte vill missa! Johan Ståhl som är festivalens arrangör berättar om allt som händer.

FAKTA:
Uppsala Magic and Comedy är en festival som pågår den 25-27 april på Uppsala Stadsteater. Uppsalamagicandcomedy.se

Johan Ståhl, arrangör av festivalen, är en trollkarl och drömmare som tycker att det roligaste som finns är att kasta sig ut i ett äventyr utan att veta vad det ska leda till. Johan har trollat sedan han var 14 år och haft trolleri som yrke de senaste 12 åren.

Johan har även tävlat vid de största internationella tävlingarna i världen med stor framgång under de senaste åren. Här berättar han allt om hur idén till Uppsala Magic and Comedy uppstod till delar i programmet du absolut måste uppleva.

Hur kom du på att anordna Uppsala Magic & Comedy?
- De senaste åren har jag jobbat på de största trollerifestivalerna i världen och tänkte att detta skulle jag vilja anordna i Sverige. Efter fem års letande efter en samarbetspartner utan framgång bestämde jag mig för att göra det helt själv. Det blev 56 artister från fyra världsdelar. Jag är oerhört stolt över det fantastiska programmet!

Om man är en barnfamilj, vad ska man inte missa under helgen?
- Det finns massor av roliga aktiviteter. Vi har några av Sveriges absolut bästa familjeunderhållare. Bara som exempel, Tobbe Trollkarl, Daniel Karlsson, Zillah & Totte osv. Men man kan även gå en trollerikurs för att själv lära sig att bli trollkarl.

Vad händer mer under helgen förutom de delar i programmet som kostar?
- Vi har en uppsjö av kostnadsfria aktiviteter. Ett rum med optiska illusioner som man kan få prova, mingeltrollkarlar, karikatyrmålare, gatuartister mm.
Utöver det så har vi en maskeradtävling där vinnaren får 10 000 kr att resa för, presentkort hos Resia.

Kommer man kunna träffa sina idoler?
- Det kommer finnas möjlighet att få träffa sina magiska och komiska idoler. Jag vet att Tobbe trollkarl kommer att titta in till Magicland som ställer ut och säljer trolleritrick. Efter att Uppsala stadsteater slagit igen portarna så kommer artisterna och gästerna att kunna mingla vidare till Hotell Gillet där det är After-show, ungefär som After-ski.

Vad händer under helgen för alla som inte är barnfamiljer?
- Vi har ett par shower där barnfamiljer inte är lämpade. Då tänker jag speciellt på Magnus Betnér, Fredrik Andersson och Scott Capurro.

Vad bör man absolut inte missa?
- Nu är jag en smula partisk då jag själv har handplockat alla akterna så jag skulle så klart säga ”allt!”. Men det går ju inte. Om jag fick lyfta fram en riktigt unik föreställning så skulle det kanske vara One man show med Ralph Harris. Extremt rolig komiker från LA. En av mina personliga favoriter i hela världen!

Kan festivalen vara något för dig och din familj? Läs mer på Uppsala Magic and Comedys hemsida HÄR.

 

Foto på Johan Ståhl: Zakary Belamy

Bamse lanserar ny utmärkelse för att hylla pedagogerna

$
0
0

Idag går 83 % procent av alla 1 till 5-åringar i förskolan. Detta är fler än någonsin tidigare. I takt med att fler barn går i förskolan så har förskolan utvecklats från att vara en lösning som ger möjlighet för båda föräldrarna att arbeta till att ha en egen läroplan och ses som en viktig grund inför den fortsatta skolgången.

– Förskolan lägger grunden för barns liv och fortsatta lärande, och bidrar till att såväl sociala som kognitiva förmågor utvecklas. Och där är det personalen som är nyckeln, säger Ingrid Pramling Samuelson, professor i pedagogik vid Göteborg Universitet och jurymedlem vid utmärkelsen Årets Bamse-pedagoger.

Bakom utmärkelsen står Bamsetidningen som ofta skildrar förskolan.

– De flesta som läser Bamse är mellan 4 och 8 år och förskolan är en stor del av mångas vardag, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen.

– Pedagogerna har en otroligt viktig uppgift i att uppmuntra nyfikenhet och lära barnen hur man ska vara mot varandra, vilket vi också vill göra i Bamsetidningen. Att instifta utmärkelsen Årets Bamse-pedagoger känns därför helt rätt, säger Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamsetidningen.

Priset, ett stipendium på 40 000 kr, går till den eller de pedagoger som enligt juryn bäst sprider och uppmuntrar kunskap och eller förmedlar hur man skapar och hanterar relationer.

Nomineringen pågår fram till den 5 maj och vinnaren presenteras på Förskolans dag den 15 maj.

– Vi hoppas såklart på många nomineringar men det viktigaste är att lyfta förskolan som är en så viktig del i barnens utveckling, avslutar Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen.

Läs mer och nominera din favoritpedagog på bamse.se

Källor: Skolverket & Lärarnas Historia
Foto: Namu Lin

Pimpa gröten – 6 grötiga tips

$
0
0

Älskar ditt barn gröt? Här ger Semper dig tipsen kring hur du kan pimpa gröten så den blir ännu godare! Du får också veta varför gröt är så nyttigt och bra för ditt barn.

Gröt är ett nyttigt och näringsrikt mål för alla som växer och är aktiva. Gröten innehåller en bra balans av kolhydrater, proteiner och fett och en portion innehåller ungefär en femtedel av barnets dagsbehov.

I Norden rekommenderas industritillverkad gröt till små barn eftersom den innehåller extra vitaminer och mineraler. Lagar du egen gröt bör du se till att barnet får i sig järn på annat sätt.

Här tipsar vi om hur du för gröten festligare för variation både för stora och små. Om du väljer att addera frukt och grönt – välj gärna ekologiska alternativ. Om du tillsätter färdiga burkar – ingen fara – råvarorna i all barnmat innehåller, till skillnad från många andra färska och frysta råvaror, väldigt låga nivåer av till exempel bekämpningsmedel.

Vill du dela med dig av din grötstund? Tävla under hela april på semperbarnmat.se.

6 grötiga tips

Fruktig gröt
Toppa gröten med lite rivet äpple eller en fruktpuré på burk som inte innehåller socker.

 

 

Grön gröt
Det går även bra att variera gröten med grönsaker. Blanda ner lite morotspuré i den färdiga gröten eller tillsätt riven morot när du kokar den.

 

 

Grötplättar med banan
Blanda vatten och grötpulver till en portion. Mixa eller mosa ner en hel banan. Om smeten är lös kan det behövas lite extra grötpulver. Värm en teflonpanna med lite rapsolja och klicka i smeten. Stek på medelvärme tills plättarna håller ihop och vänd dem sedan. Det tar lite tid men är värt väntan. Servera med fruktpuré eller ekologiska bär.

 

 

Regnbågsgröt
Varva gröten med frukt- och bärpuré för ett festligare mellanmål.

 

 

Gröt för lilla magen
För barn som lätt blir förstoppade kan man lägga lite katrinplommonpuré på toppen av gröten. Det kan hjälpa mot tröga magar. Blåbärspuré har motsatt effekt och kan hjälpa de barn som lätt blir lösa i magen.

 

 

Tips! Mellanmål i farten

Grötpulvret kan mycket väl blandas med kallt vatten om man är på språng och inte har möjlighet att värma. Ta med kallt vatten i en flaska eller termos och en portion pulver i en burk. Snabbt och enkelt.

Läs mer om gröt och barnmat på semperbarnmat.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikeln är publicerad i samarbete med Semper.

 

Så pimpar du gröten

$
0
0

Goda tips till gröten, pimpa den med frukt eller grönsaker!

Vinn gåvagn från Brio fylld av gröt

$
0
0

Varje vecka tävlar Semper ut två gåvagnar från Brio fyllda av gröt! Se hur enkelt du är med och tävlar med din frukoststund!

Följ @semperbarnmatInstagram. Fota eller filma ditt bidrag på temat ”Stark av gröt” och lägg upp det på Instagram med hashtaggen #starkavgröt. Kom ihåg att din profil måste vara öppen för att din bild ska synas. Du kan även tävla via Facebook genom att publicera ditt bidrag på www.facebook.com/sempersverige.

Tävlingen pågår till 30/4 2014 och varje vecka dras två vinnare!

 


Vimedbarns testpanel i samarbete med Semper

$
0
0

Under fyra veckor testar tio mammor och bebisar Sempers nya gröt som nu är fri från palmolja och istället innehåller god grädde. Så här tycker bebisarna om gröten!

Under april månad tävlar Semper ut två stycken gåvagnar från Brio fyllda av Sempers nya goda gröt! Läs mer om hur du tävlar på Sempers sida Stark av gröt! På sidan Stark av gröt hittar du även mer om varför gröt är så bra för dig och ditt barn!

Så här tycker mammorna och deras bebisar

Sofia med dottern Ellie:
”Ellie har ju ätit gröt till frukost varje morgon sen hon var 5 månader och hon älskar det bara mer och mer! Dessa nya smaker som kommit nu är supergoda och inte ens jag kan låta bli att smaka lite då och då emellanåt.”

Jessica med dottern Kiara:
”Vi började att ge Kiara gröt på morgnarna när hon blev 4 månader gammal, som jag nämnt tidigare så älskar hon gröt så det ska bli sjukt roligt och intressant att se vad hon tycker om den här gröten. Jag tror det blir succé! Vilken unge gillar inte en god, gräddig gröt!”

Isabella med sonen Claudio:
”De är ju inget nytt att Claudio´s favorit mål på dagen är frukosten som 10 utav 10 gånger består utav en härlig portion gröt. De nya i Sempers gröt är att de bytt ut palmoljan mot grädde, vilket självklart gör de enkelt för oss att välja Semper i stället för något annat.”

Jessica med dottern Molly:
”Favoriten just nu är Sempers Banangröt, men det ska bli spännande att få testa några andra för att se vad hon tycker om dom, kanske hittar vi en ny favorit nu?”

 

Click here to view the embedded video.

Matilda med dottern Embla:
”Den största (och bästa) förändringen är att det nu är grädde i gröten istället för palmolja. Vilken unge gillar inte en god och gräddig gröt? Embla älskar den!”

 

Emelina med dottern Leia:
”Vi är så förväntansfulla och tycker att det ska bli så himla roligt att testa dessa nya produkter!”

 

Linda med sonen Noah:
”Idag testade Noah Sempers nya fullkornsgröt med frukt från 1år. Alla mina barn har gillat Sempers gröt, och nu är de ännu bättre eftersom de innehåller grädde och solrosolja istället för palmolja. Tummen upp!”

 

Paula med dottern Molly:
”Grötstunden är lite helig här hemma hos oss likaväl som vällingstunden. Så fort jag sätter på vattenkokaren så kommer Molly springandes till köket för att hon vet att det antingen är gröt eller välling som kommer att serveras.”

Jennifer med sonen Lucas:
”Lucas har ätit gröt sen han var 4 månader. Vi började med att ge honom gröt på kvällen för att mjölken inte mättade på natten längre. Då det fungerade så bra har det blivit en rutin i vår vardag, runt 18:30 ger vi kvällsgröten. Han är så ivrig när han ser grötskålen.”

Queenie med dottern Isabella:
”Nu ger jag Isabella 1.5-2 portioner varje morgon och hon vill oftast ha mer än vad hennes mage orkar. Som förälder vill man gärna veta vad mitt barn stoppar i sig och efter Semper eventet som vi var på i början av februari har jag nu mer koll på vad Sempers gröt innehåller.”

Läs mer om Sempers gröt och delta i tävlingen här!

Artikeln är publicerad i ett samarbete med Semper.

 

5 snabba om gröt – Dietisten Carolina Åkerblom svarar

$
0
0

Här ger dietisten Carolina Åkerblom från Semper svar på de vanligaste frågorna kring gröt för barn. Du får veta allt från vilken ålder du kan börja ge ditt barn gröt till om det t.ex. är bra att ge när barnet är magsjukt.

Fråga: Varför har Semper förändrat sina grötrecept?

Svar: I de nya recepten har palmoljan ersatts av grädde. Vi eftersträvar att göra välling och gröt så naturlig som möjligt – precis som de skall vara – och med de allra finaste ingredienserna. Med grädde blir fettsammansättningen optimal. De olika fettsyrorna gynnar barnets utveckling, vilket stöds av forskning. Sist men inte minst så smakar våra vällingar och grötar nu också ännu lite godare.

Fråga: Vid vilken ålder kan jag börja ge mitt barn gröt, hur börjar jag?

Svar: Rekommendationen är amning i sex månader och introduktion av gluten under amningen. Det är ett av skälen till att det finns gröt från fyra månaders ålder. Många barn accepterar gröt och tycker om den. Barnet kommer att styra det där själv. Om man som förälder märker att barnet är försiktigt ska man reagera på det.

Fråga: Hur mycket gröt kan jag ge mitt barn?

Svar: Det får du som förälder känna efter själv. Du kan ge gröt flera gånger om dagen, men på sikt är det trevligt och bra att få in andra smaker och råvaror i barnets matsedel. Det går mycket i perioder med barnmat – ena veckan är gröt favoriten och nästa vecka önskar barnet samma kycklinggryta till frukost, lunch och middag. För att få plats med andra livsmedel än bara gröt rekommenderas att man inte äter mer än tre mål gröt om dagen.

Fråga: Måste man byta gröt när barnet blir äldre?

Svar: Våra produkter är utvecklade för att följa med barnens behov vid olika åldrar. Därför har vår gröt för de lite yngre barnen en högre fetthalt och lägre halt protein och det omvända för gröt för lite större barn. Fibrer och fullkorn introduceras också i takt med att barnet växer och vänjer sig vid nya smaker och innehåll. Näringsinnehållet i alla våra grötar är dock fullt tillräckligt och om man upplever att barnet håller sig mätt och är nöjd med gröten behöver man inte göra det.

Fråga: Kan jag ge mitt barn gröt när det är magsjukt?

Svar: Ja, men var lite försiktig med att ge fullkorn efter en kraftig diarré. Det viktigaste är att ge barnet och tarmen energi. I dag pratar man inte så mycket om speciell kost vid diarréer, utan att barnet får i sig energi.

Läs fler frågor och svar här: Om gröt hos Semper barnmat eller skicka in din egen fråga till Sempers dietist genom att börja prenumerera på Semperklubben.

Vinn en gåvagn fylld av gröt

Nu har du chansen att vinna en gåvagn fylld av gröt, två vinnare dras varje vecka på Sempers Instagram @semperbarnmat - tävla med din frukostbild där! Se hur du tävlar här! Tävlingen pågår tom 30/4.

Artikeln är publicerad i samarbete med Semper.

6-års trots? Välkommen in i lilla tonåren!

$
0
0

Känner du igen känslan av maktlöshet, räcker dina ord inte fram till din 6-åring? Vi ger dig tipsen som hjälper dig hjälpa din 6-åring genom den nya utvecklingsfasen. 

Att känna maktlöshet i föräldraskapet när ens barn går igenom en ny utvecklingsfas är inte ovanligt hos föräldrar. För att kunna veta hur du ska bemöta 6-års trotsen eller ditt barns nya utvecklingsfas bör du veta varför ditt barn tänker och säger som det gör och vilken typ av utvecklingsfas han eller hon går igenom.

6-års trots

6-års åldern brukar kallas för lilla tonåren. Din 6-åring är vetgirig och vill lära sig, han eller hon har tankar om döden, oro i kroppen och kanske även oro i själen. I den här åldern har det skett förändringar i ditt barns liv. Han eller hon kanske har lämnat eller ska lämna den trygga världen på förskolan för att kliva in i skolvärlden. Ditt barn är nu i en utvecklingsfas där han eller hon behöver vägledning.

Det är inte bara tankar som far och flyger i ditt barns huvud just nu, även den kroppsliga utvecklingen tar fart och det kan vara svårt för honom eller henne att behärska sin kropp. Det kanske är ett mjölkglas som åker ut av misstag eller att ditt barn slår sig mer genom att råka slå sig själv i dörren till exempel.

Detta beror ju självklart inte på att barnet vill ha sönder något eller är klumpig med flit även om det för oss vuxna kan se ut så. Det bästa du som förälder kan göra är att ha överseende med detta och inte göra en stor grej av lite spilld mjölk etc. Utan anklagelser blir ditt barn tryggare och olyckorna färre.

Var nyfiken på ditt barn

För att enklare kunna förstå vad ditt barn tänker på är det bra att prata mycket hemma och fråga om hur dagen har varit, vad har varit bra, finns det något som varit mindre bra osv. Fråga ditt barn varför han eller hon känner som det gör. Genom att du är nyfiken på ditt barns tankar kommer det bli lättare för dig att förstå dig på honom eller henne.

  • Kompromissa i frågor och regler där ditt barn kan få vara med och bestämma och uttrycka det han eller hon vill.
  • Uttryck tydligt var din egen gräns går i era regler.
  • Använd jag-budskap, säg ”jag vill” istället för du-budskap ”du får inte”.
  • Lyssna mer och tillrättavisa mindre, lyssnar du på din 6-åring kommer han eller hon att lyssna på dig.

Respekt föder respekt! Lycka till!

Källa: Föräldrarådgivare Maud Andersson Holmer
Uppdaterad 2014-04-10

Påskpynt Inspiration

$
0
0

Amanda ger dig inspirationen till ett vackert och lite annorlunda påskpynt!

5 snabba om gröt!

$
0
0

Här ger dietisten Carolina Åkerblom från Semper svar på de vanligaste frågorna kring gröt för barn.

Viewing all 1044 articles
Browse latest View live


Latest Images